Alles over de DUMAVA

Ben je eigenaar van of adviseer je opdrachtgevers van maatschappelijk vastgoed? De DUMAVA biedt grote subsidiekansen voor de verduurzaming van maatschappelijk vastgoed zoals scholen, overheidsgebouwen, zorginstellingen of rijksmonumenten.

Graag wijs ik je op de te verwachten publicatie van de Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA). De internetconsultatie is geweest en wij verwachten de openstelling in april 2024.

Om goed voorbereid te zijn, is het belangrijk om nu al te schakelen. De DUMAVA gaat zich naar verwachting meer richten op integrale verduurzamingstrajecten.

Let op: de onderstaande gegevens zijn op basis van de internetconsultatie. De werkelijke regeling is nog niet gepubliceerd en dus kan nog wijzigen. 


Subsidie voor verduurzaming bestaand maatschappelijk vastgoed
Je kunt subsidie aanvragen voor:

  • Het doorvoeren van enkele (maximaal 3) verduurzamingsmaatregelen.
  • Een integraal verduurzamingsproject volgens Maatwerkadvies met energielabel conform de NTA8800.

Bedragen en aandachtspunten:

  • De subsidie bedraagt 20% van de subsidiabele kosten met een minimum van € 5.000 en een maximum van € 1,5 miljoen. 
  • De subsidie bedraagt 30% of 40% voor integrale verduurzamingsmaatregelen. Het subsidiebedrag is minimaal € 25.000 en maximaal € 1.500.000.

De regeling opent naar verwachting op 22 april 2024 en heeft een budget van € 237,5 miljoen. Hierbij geldt: wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

Gezien de grote interesse verwachten we dat het budget ook dit jaar weer in één dag geclaimd wordt. We hebben ervaring met de DUMAVA en helpen je graag een aanvraag voor te bereiden en op tijd in te dienen.
 
Randvoorwaarden:

  • Je bent eigenaar van maatschappelijk vastgoed in Nederland.
  • Ten tijde van de aanvraag mag er nog geen opdracht zijn verstrekt en mogen de werkzaamheden nog niet gestart zijn. 
  • De aanvraag moet voorzien zijn van een begroting of offerte van een aannemer/installateur.
  • Je draagt geen inkomsten- of vennootschapsbelasting af. Is dat wel het geval? Dan zijn er mogelijkheden binnen fiscale subsidieregelingen.

>> Alles over de DUMAVA

Subsidie benutten?
Wil je deze subsidiekans benutten of heb je hierover vragen, neem dan gerust contact met mij op.