Bedrijfsmakelaar Hans Schuttenbelt van Thoma Post aan het woord

 

We spraken met Hans Schuttenbelt bedrijfsmakelaar bij Thoma Post.  We vroegen hem wat hij nou het mooiste vindt aan zijn vak en natuurlijk nog heel veel meer.  
“Als ik ’s ochtends op pad ga is het altijd weer een verrassing; wie ga ik vandaag allemaal ontmoeten. Het leukste aan mijn werk vind ik de verscheidenheid van type mensen die ik tegenkom. En natuurlijk het handelen, dit blijft een geweldig aspect van mijn vak.”

Dat face to face contact en netwerken belangrijk is voor een bedrijfsmakelaar blijkt wel uit het gesprek dat we hebben. “Mijn avonden waren tijdens de Corona tijd ineens wel heel rustig, normaal gesproken zijn deze toch wel gevuld met netwerkbijeenkomsten. Dit is in onze branche zo belangrijk. Vergaderen via Teams is prima maar opdrachten binnenhalen, onderhandelen en netwerken lukt niet zonder fysiek contact. Je gezicht laten zien zodat mensen een volgende keer ook weer aan je denken”

“Bigdata” gebruiken in klantadvies
Gelukkig waren er nog wel regelmatig netwerkbijeenkomsten zoals bij FC Twente en ging ook het Vastgoedsymposium afgelopen najaar door, inmiddels ligt Corona gelukkig achter ons, vertelt Hans. 
“De vastgoedrapportage is voor ons enorm van toegevoegde waarde. Het geeft zoveel relevante informatie. Het is een soort van kennisbank. Deze “bigdata” gebruiken we in onze adviezen aan klanten. Want als je een advies schrijft ten behoeve van een bedrijfspand dan moet je ook aangeven hoe de markt in elkaar zit; hoe zijn de opnamecijfers, welk aantal transacties hebben er plaatsgevonden, wat is het aanbod en hoe is de vraagzijde. Het boekje van de Vastgoedrapportage ligt dan ook standaard achter in mijn auto.” 

Van verhuur tot taxaties en beleggingen
Even terug naar je werkzaamheden Hans. Je vertelt dat deze erg breed zijn. “Ja, ik houd me bezig met het hele traject; van werven van een opdracht tot de oplevering. Met vijf kantoren in de regio Twente en Achterhoek houdt Thoma Post bedrijfsmakelaars zich bezig met onder andere verhuur, taxaties en (regionale) beleggingen. “We doen alles op het gebied van bedrijfsmakelaardij, denk aan winkels, bedrijfshallen, kantoren en beleggers; mensen die opzoek zijn naar verhuurt commercieel vastgoed.”

Iedereen weet; de woningmarkt staat al een tijdje op zijn kop. Hoe zit dit met de bedrijfsmarkt? 
“Vergelijkbaar, ook zien wij dat de portefeuille van aanbod van vastgoed door de schaarste in de markt minder wordt. Als je kijkt naar prijsniveau zie je met name de afgelopen jaren dat de marktwaarde aanmerkelijk hoger ligt. Dit komt natuurlijk door de lage rentestand en relatief weinig nieuwbouw. De vraag is veel groter dan het aanbod. Dit geldt ook voor verhuurd vastgoed 
Door de lage rentestand, die inmiddels weer iets oploopt, zijn mensen nog steeds meer op zoek naar alternatieven. Daar waar het een paar jaar geleden vooral professionele beleggers waren, worden we steeds meer benaderd door particuliere beleggers.”

Breed spectrum van relaties
Netwerk en contacten zijn erg belangrijk voor jou als bedrijfsmakelaar vertelde je. ‘’Klopt, het spectrum bij bedrijfsmakelaardij ligt veel breder dan bij woningmakelaardij. Wij hebben regelmatig met zowel een opdrachtgever, kandidaat-kopers/huurders, bank, curator, rechter-commissaris en belastingdienst te maken. We gaan ook langdurige relaties aan met onze klanten en deze blijven vaak ook jaren aanhouden. 

Hoe zie je de toekomst als bedrijfsmakelaar voor jullie markt?
“Dit is sterk afhankelijk van de hoog-laag conjunctuur. Ondanks de afgelopen Corona periode zitten veel ondernemers nog steeds in de hoog conjunctuur. Ik zie dit op korte termijn ook niet veranderen. Hopelijk komt er op de middellange termijn meer aanbod. Tot op heden zijn er te weinig verhuisbewegingen. Er is wel veel vraag maar het aanbod ontbreekt; de rente is nog steeds relatief laag en ondernemers die schade hebben geleden door Corona hebben overheidssteun gehad.”

Hoe spelen jullie in op deze ontwikkelingen?
 
“Je verlegt je focus. Naast het portefeuille werk richten we ons veel meer op beleggingen. Dat is een belangrijk deel van onze omzet nu. Van studentenhuisvesting tot verhuurde kantoren of een winkel met twee bovenwoningen.”