Genomineerd: Brokant - Brokanthuis Hengelo

Brokanthuis, eigenzinnig ouder worden

Brokant is een organisatie die huisvesting en diensten biedt voor eigenzinnige ouderen. Iedereen kent wel een oudere die graag zelfstandig wil blijven maar eigenlijk ook hulp nodig heeft. Eerder gingen ze naar een verzorgingshuis maar die bestaan niet meer. Dus waar moeten ze naar toe? Het Brokanthuis is het antwoord op deze vraag. Een plek waar ouderen zelf de baas zijn, ondersteund naar behoefte.

In de afgelopen jaren is intensief gewerkt aan het ontwerp van dit eerste Brokanthuis in Hengelo. Een samenwerking tussen aanbieder Brokant, projectontwikkelaar Kloos2, architectenbureau OZ later aangevuld met Dura Vermeer Bouw en installatiebedrijf Alfrink. En gedurende het hele proces een actieve inbreng van de doelgroep.
Het prachtige ontwerp van dit gebouw ondersteunt optimaal de visie van zelfstandig samen zijn en eigenzinnig ouder worden en is er op gericht dat ouderen elkaar kunnen ontmoeten en helpen.

Zo is het huis ruim van opzet, heeft brede gangen met veel licht en groen. Dit bevordert verbinding en ontmoeting. De individuele woonruimte is flexibel in te delen en door het hele huis zijn gezamenlijke ruimtes waardoor het overal leuk is. Zo komt er een grote huiskamer met keuken waar iedereen kan en mag koken, een atelier en een multifunctionele ruimte met dakterras. Het heeft elementen van een deeleconomie doordat er gezamenlijke wasmachines en drogers zijn en men gebruik kan maken van deelauto’s. Technische voorzieningen waaronder toegangscontrole en smart hubs ondersteunen de zelfredzaamheid. Daarnaast is het gebouw vanzelfsprekend duurzaam.

Een groot belang zit in de toekomstbestendigheid. Want er komen meer ouderen en er zijn steeds minder mensen om hen te ondersteunen. Ouderen willen zichzelf graag redden. Maar het is dus ook hard nodig dat ze die mogelijkheid krijgen en Brokanthuizen gaan hen daarbij helpen.

De nominatie voor de vastgoedprijs is een waardering voor alle partijen die hun nek hebben uitgestoken om dit te realiseren. Maar vooral gaat het helpen om meer Brokanthuizen te bouwen. Want dat dat hard nodig is, is voor iedereen wel duidelijk.