In gesprek met Boy Peters van Subsidie Groep Nederland
“Toentertijd was energietransitie een woord van de toekomst en duurzaamheid voor ‘geitenwollen sokken’ ”
Boy Peters is ooit begonnen bij de ING op het gebied van Investmentmanagement. Tegenwoordig is hij eigenaar (en oprichter) van Subsidie Groep Nederland. “Tijdens mijn loopbaan bij de ING ben ik eigenlijk per toeval terechtgekomen bij de afdeling Duurzaam investeren. Destijds was energietransitie echt nog een woord van de toekomst en duurzaamheid een beetje voor ‘geitenwollen sokken’ ”, vertelt Boy. “Die periode ben ik me steeds meer bezig gaan houden met subsidies aanvragen, lokale regelingen benutten, verduurzaming van vastgoed en labelen van gebouwen. Eerst binnen de bank en later bij een accountantskantoor.” “De vraag naar verduurzaming werd steeds groter, daarom ben ik uiteindelijk in 2015 gestart met mijn bedrijf Bouwsubsidies. Wat wij doen is eigenlijk nog steeds hetzelfde; zorgen dat projecten ‘rond gerekend’ worden, subsidies verworven worden en (groen)financiering geregeld wordt. Daar zijn in de afgelopen jaren de takken zorg, transport en innovatie aan toegevoegd”. Inmiddels is het een breed subsidieadviesbureau specialisten op meerdere terreinen. “Al blijft mijn hart bij de vastgoedbranche zorgt dit ook voor kruisbestuiving. Een zorgaanbieder heeft bijvoorbeeld ook vastgoed in zijn portefeuille”.
Om tafel in de bouwkeet
Het onderhouden van het netwerk is voor Boy de belangrijkste reden om lid te zijn van de Vastgoedrapportage. “Onze werkwijze verschilt enorm van de traditionele subsidieadviseur. Waar die vooral bezig is met deskresearch, gaan wij juist met de partijen om tafel in de bouwkeet. Je leert via de Vastgoedrapportage veel aannemers, installateurs, notarissen en energieadviseurs kennen. Dat is voor ons belangrijk, zeker ook voor mijn collega’s, die op deze manier ook hun netwerk vergroten.”Zelf loopt Boy al heel wat jaren mee in de branche, kent hij de spelers en weet hij inmiddels hoe de hazen lopen. “Toch blijft het netwerken essentieel. De partijen die ons inschakelen zijn vooral bouwbedrijven en architecten. We vinden het belangrijk om in het beginstadium van een project al mee te kunnen denken met de klant; wat is financieel gezien handig? Want dat is waar onze kracht ligt; het adviseren over de financiële kant van het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed.”
Je kunt het zo gek niet bedenken of er zit subsidie op…
Boy vertelt dat ze bij voorkeur al aan de voorkant meedraaien aan de knoppen, zodat ze het proces ook nog kunnen beïnvloeden. ”Een belangrijk deel van het succes is om te investeren in de voorkant: de bouwteamvergaderingen. We kijken mee met de aannemer en de installateur, toetsen concepten en geven advies.” Hij noemt een voorbeeld: “Soms kan er beter gekozen worden voor ander glas, een ander soort isolatiemateriaal of een afwijkend type luchtbehandelingskast, omdat dit meer subsidie oplevert. Je kunt het zo gek niet bedenken of er zit subsidie op; denk aan isolatie, warmtepompen.” Subsidie groep Nederland rekent dan het optimale scenario voor de opdrachtgever uit. “Door het netwerk van de Vastgoedrapportage kunnen we de bouwers laten zien van welke meerwaarde wij kunnen zijn en welk werk we ze uit handen kunnen nemen.”
Ons energienetwerk raakt vol
De huidige markt biedt veel mogelijkheden, aldus Boy, maar ze merken ook wel dat ze tegen grenzen aanlopen. “Ons energienetwerk raakt vol, dat is wel een groot probleem. We kunnen wel van alles willen maar als we dit allemaal tegelijkertijd willen dan komt het niet goed.” Boy vertelt dat het uitdagende tijden zijn; verandering van de wetgeving, kantoren die vanaf 1 januari allemaal Label C moeten hebben. “Onze agenda is dan ook gevuld met presentaties voor banken- en accountantskantoren. 1 januari komt dichterbij en we merken dat de paniek bij bedrijven een beetje toeslaat.” Ook zien ze dat sommige bedrijven, dit is nog een nasleep uit de bouwcrisis van 2015, geen geld kunnen vrijmaken voor verduurzaming. Banken staan niet te springen om dit te financieren. Het is dan een uitdaging om fondsen voor financiering aan te boren. “Als we naar de toekomst kijken dan zal verduurzaming een belangrijk onderwerp blijven, maar we merken wel dat de focus verschuift van energie naar materiaalgebruik. Circulariteit krijgt handen en voeten”, aldus Boy.
Zoals Boy eerder noemde wordt ook de wetgeving verder aangescherpt, waardoor warmtepompen straks bijvoorbeeld verplicht worden.
Betrokkenheid in projecten
Als we Boy vragen naar bijzondere projecten noemt hij zonder na te denken de realisatie van de grootschalige broodfabriek van Europastry in Oldenzaal. “Dit is de eerste ‘all electric’ bakkerij van Nederland. Veel fabrieken draaien nog op gas, terwijl ze in Duitsland en Frankrijk vaak al elektrisch zijn. Het is dan mooi om te zien dat een bedrijf als Europastry de handschoen oppakt en durft te investeren in een duurzaam alternatief. Bij dit project ligt gedeeltelijk de focus op het pand maar ook zeker op de procestechniek. Hier zijn ook stimuleringsregelingen voor beschikbaar.”
Nog zo’n ander bijzonder project die hij toch wil benoemen is de Melkhal in Enschede. “Deze ontwikkeling heeft veel exposure gegenereerd. Het heeft verschillende functies; projectontwikkeling, nieuwbouw, hotel en een supermarkt. Doordat het een BREEAM-keurmerk heeft, hebben we aanvullende subsidies kunnen krijgen. Door deze certificering van het pand is voor de subsidieverstrekker inzichtelijk gemaakt dat er een verduurzamingsslag is gemaakt. Dit neemt ons veel werk uit handen en het subsidieresultaat is groter. Wij halen gemiddeld 10-15% van de investeringssom binnen aan subsidie. Je kunt je dus wel voorstellen dat dit soms om miljoenen gaat.”