In gesprek met Darinka en Ard van Bijont

Bijont, wat een bijzondere naam. 
“Het is een samenvoeging van Bijzonder Ontwikkelen”, vertelt Darinka Dieperink. Samen met Ard Pierik zijn ze zeven jaar geleden begonnen met het ontwikkelen van eigen projecten. “De naam zegt het al, we kiezen ervoor om alleen ‘bijzondere’ projecten aan te nemen, wat we leuk vinden om te doen en waar we een uniek ontwerp voor kunnen maken. Ons doel is iets (weer) mooi maken en kwaliteit leveren.”

Het eerste wat opvalt als je aankomt op nummer 9 aan de Ripperdastraat in Enschede, het kantoor van Bijont, is het prachtige karakteristieke pand. Daar kun je niet omheen! 
“Ze noemen dit stuk ook wel ‘de Gouden bocht’. Het resultaat van het herstel van zes monumentale villa’s, waarvan er één nu ons eigen kantoor is. We zijn er ook wel heel trots op en ook de gemeente is blij met deze renovatie. We hebben met oude blauwdrukken van architecten gekeken hoe de gevelindelingen van oudsher waren en alles in oude vormgeving maar met hedendaagse technieken gerestaureerd. In 2018 hebben we zelfs een prijs gewonnen; de erfgoedprijs van Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker.”

Het begin van de samenwerking tussen Darinka en Ard gaat al even terug. “We kennen elkaar sinds de vuurwerkramp, we hielpen toen beiden vanuit een stichting mensen met het opbouwen van huizen. Daarna zijn we een bouwadviesbureau gestart, welke overigens nog steeds bestaat, maar wij richten ons nu op het ontwikkelen van eigen projecten. Hierbij kopen we zelf een locatie aan en in samenwerking met verschillende partijen (her)ontwikkelen we deze. Dit is vooral herstructurering tegenwoordig want we merken dat de bouwgronden opraken.”

Wat vinden jullie het mooiste aan jullie vak?
 
“Van niets iets geweldigs moois maken, waar behoefte aan en vraag naar is. Waar we zelf ook helemaal achter staan. Door onze eigen marktkennis weten we welke doelgroep geschikt is en waarnaar zij opzoek zijn. We vinden het heel belangrijk dat we trots op het eindresultaat kunnen zijn, ook wanneer we er vijf jaar later langsrijden. We zijn wel heel selectief in welke projecten we aannemen, belangrijk vinden we dat we er een goed gevoel bij hebben en dat het bij ons past. Ook willen we er genoeg tijd in kunnen steken, kwaliteit staat voorop. Het ontwikkelen doen we graag zelf; daar ligt onze passie. Daarnaast hebben we een groep van ca. 30 specialisten om ons heen verzameld waarmee we samenwerken, dan moet je denken aan bestemmingsdeskundigen, fiscalisten, architecten en juristen. Daarnaast werken we vaak samen met vaste notarissen en makelaars.” 

De gedrevenheid en passie straalt ervan af als jullie vertellen over jullie werk. Wat is het project waar jullie het meest trots op zijn? 
“Dat is een moeilijke keuze, we kunnen er onmogelijk één kiezen. We hebben zoveel mooie projecten gedaan en zijn momenteel ook met hele leuke nieuwe dingen bezig.” Het plan het Hoikinck in Weerselo noemt Ard als eerste. “Het mooie van dit project is dat we het ontwerp hebben aangepast op het aanwezige groen. We realiseren woningen onder architectuur op het terrein van de voormalige huishoudschool, een bekende en historische locatie voor de inwoners. De eeuwenoude bomen hebben we bewust laten staan zodat er gelijk veel groen aanwezig is, iets wat je niet vaak ziet in een nieuwe wijk”, vertelt Darinka.  

Bijont werkt veel aan projecten in Twente maar ook daarbuiten. Bijvoorbeeld de ontwikkeling van het Hunkemöller terrein in Hilversum. “Dit is echt wel een bijzonder project en voor ons doen ook heel groot. Het is een 5-jaren plan. We begonnen hier met niks, alleen een distributieterrein maar na vele sessies met buurtbewoners, gemeente en lokale bedrijven ligt er nu een ontwikkelplan van circa 300 appartementen en 2000 vierkante meter kantoren. Samen met de Architecten Cie, die we nog kenden van de vuurwerkramp, ontwikkelen we dit terrein naar een plek om te wonen en te werken met veel groen in hartje centrum Hilversum.  Een moeilijke maar ook geweldige opgave! 

Een andere bijzondere ontwikkeling is de Jeugdgevangenis in Zutphen die we gekocht hebben. Deze gaan we gedeeltelijk slopen en ombouwen tot appartementen. Ook komen er 20 vrijstaande- en rijwoningen. Uniek aan deze locatie is dat het op een eiland ligt, deze mensen wonen dus straks allemaal aan het water.”

Jullie zijn al een tijdje lid van de vastgoedrapportage. Wat betekent dit netwerk voor jullie?
“We voelen het ook wel een beetje als een soort (gezonde) verplichting, daar wil je gewoon bij horen. Je doet nieuwe contacten op, wat heel belangrijk is in ons werk natuurlijk. Ook de gezelligheid op de bijeenkomsten vinden we belangrijk, dat hebben we wel gemist in de coronatijd. Daarnaast is het fijn om bijgepraat te worden over de ontwikkelingen in de Twentse Vastgoedmarkt.” 
Ook vind ik het wel prettig dat je merkt dat anderen soms tegen precies dezelfde dingen aanlopen, vertelt Darinka. “Het is leuk om ervaringen uit te wisselen met andere professionals.”