In gesprek met Jan en Caspar van Snelder Zijlstra makelaars

Snelder Zijlstra Makelaars; de grondlegger van de Vastgoedrapportage

We spraken met Jan Oosterhof en Caspar Branderhorst, beiden mede-eigenaar van de woningtak van, zoals ze zelf zeggen; het leukste makelaarskantoor van Twente.

“We zijn er trots op dat we founder zijn van de Vastgoedrapportage Twente”, vertelt Caspar. “Vanaf het begin af aan is er iemand vanuit ons kantoor betrokken geweest bij de Vastgoedrapportage, voor ons is het dan ook een belangrijk netwerk. Hieruit is bovendien het mooiste en grootste vastgoedevenement van Oost-Nederland gegroeid.” Jan vult aan: “En niet alleen dat is een kracht, ook de bundeling van data en cijfers in een prachtig boek kenmerkt de Vastgoed Rapportage Twente. Je krijgt als makelaar altijd de vraag hoe de markt het doet. Hoe lang staan huizen gemiddeld te koop? Klanten willen altijd weten hoe de markt zich verhoudt tot hun eigen woning. Hoe mooi is het dan als je deze data gewoon kunt presenteren.”

Het makelaars vak is een uitdaging in deze tijden van gekte op de woningmarkt. “Ik vind mijn baan nog steeds de mooiste die er bestaat. Ik houd me bezig met het makelen van bestaande bouw, maar ook met het initiëren van nieuwbouwplannen en het aansturen van het kantoor, enorm gevarieerd dus,” vertelt Caspar. Jan beaamt dat: “Binnen Snelder Zijlstra hebben we naast woningmakelaars ook bedrijfsmakelaars, dat is een zelfstandige organisatie met andere vennoten. Dit is ook echt een andere tak van sport met een hele andere manier van werken. Ik ben oprecht trots dat we zo multidisciplinair zijn, met diverse specialismen. Daarnaast zijn we mede-initiatiefnemer van ‘Nieuw Wonen Twente’, dit is onze nieuwbouwtak.”

 

Krachten bundelen in nieuwbouw

“Drie jaar geleden hebben we met twee collegakantoren, Thoma Post en ten Hag, de handen ineengeslagen en zijn we een samenwerking gestart voor een nieuwbouwtak. Daarmee willen we de consument een centraal punt bieden waarop nieuwbouw in de regio te vinden is. Als we onze krachten bundelen kunnen we naast de consument ook de opdrachtgever, projectontwikkelaar, aannemer of gemeente beter van dienst zijn dan wanneer we dit individueel doen. Het past natuurlijk ook helemaal in deze tijd; sharing, verbreden en kennis delen,” vertelt Caspar. “Deze samenwerking is natuurlijk behoorlijk uniek,” vervolgt jan. “Want in de bestaande bouw zijn Thoma Post en Ten Hag juist onze concurrenten. En toch gaat het samenwerken fantastisch goed. We hebben echt het idee dat we samen meer continuïteit en kwaliteit aan onze opdrachtgever kunnen bieden en de klant op een hoger level kunnen adviseren. We kunnen beter op voorhand een project afstemmen op de marktbehoeften en we hebben meer data tot onze beschikking. Hierdoor bieden we we een betere overview van de markt want de data is niet meer zo versplinterd.”

 

Er wordt flink gebouwd

“Mede door de krapte op de markt wordt er, vooral in Hengelo nu, veel gebouwd. De stad had ten opzichte van Enschede ook nog wel een inhaalslag te maken. Gelukkig worden er de laatste tijd in snel tempo woningen gerealiseerd. Als nieuwbouwspecialist zijn we hier actief. We merken ook dat een ontwikkelaar het prettig vindt dat we snel kunnen schakelen. Het zijn vaak hoge pieken en diepe dalen, er moet in korte tijd veel gedaan worden. Als er bijvoorbeeld twee weekenden open dagen worden gehouden door een ontwikkelaar, kunnen wij met gemak twaalf mensen hiervoor inzetten doordat we dit verdelen over drie kantoren. We zijn hier echt trots op en beseffen ons dat dit een enorme kracht is.”

 

Typisch Snelder Zijlstra

“Doordat iedereen binnen ons bedrijf zijn positie verworven heeft door zakelijke prestaties zou je zeggen dat we een zakelijk bedrijf zijn, maar niets is minder waar: het voelt als een familiebedrijf. Dat is best uniek omdat we dat feitelijk niet zijn. Er heerst een fijne sfeer. Opmerkelijk is dat er weinig tot geen verloop is, de meeste mensen werken hier ook al meer dan 15 jaar. Dat zegt ook heel wat. Iedereen wordt in zijn kracht gezet bij Snelder Zijlstra,” vertelt Caspar. Jan geeft een mooi voorbeeld: “Ik zie het als een voetbalveld. Je hebt mensen nodig die scoren, mensen die de ballen tegen houden en mensen die coachen.” Caspar knikt. “En humor vinden we ook belangrijk, net zoals dat iedereen bereid is wat voor een ander te doen. We doen het hier echt samen.”

 

Ontwikkelingen op de woningmarkt

Er heerst al lange tijd gekte op de woningmarkt, wat creativiteit vergt. Ook bij een grote makelaars organisatie als Snelder Zijlstra. Caspar vertelt hoe ze daarmee omgaan. “Sinds een tijdje bieden wij ook videobezichtigingen aan, daar zijn we wel uniek in. Het komt in de huidige markt regelmatig voor dat er explosief gereageerd wordt, met soms wel meer dan 50 geïnteresseerden. We geven dan de eerste twintig die reageren de kans om fysiek te kijken. De overige geïnteresseerden komen bij ons niet op een reservelijst, maar we nemen een gedetailleerde video voor ze op met alle ins en outs van de woning. We zoomen bijvoorbeeld ook even in op belangrijke technische details of een plek waar nog wat aan moet gebeuren, zodat de potentiële koper ook echt een goed en reëel beeld krijgt. Zo geven we iedere geïnteresseerde de kans om een bod te kunnen uitbrengen. Natuurlijk sluiten we geen koop met iemand die niet fysiek geweest is om te kijken, dus als er een goed bod ligt volgt er alsnog een afspraak voor een bezichtiging. De geïnteresseerde krijgt dan ter plekke de kans om de koop af te ronden.”

 

Kopers komen beter beslagen ten eis

“Het is een vlotte en dynamische markt en we merken dat mensen hier steeds beter op voorbereid zijn. Het kan zomaar zijn dat er morgen opeens een huis te koop komt te staan dat je aanspreekt. Dan is het fijn dat je weet wat je eigen huis waard is en wat je financieringsmogelijkheden zijn zodat je er snel op kunt anticiperen. Tegenwoordig is het wel zo; hoe meer clausules je als koper aan de koop verbindt, hoe meer je jezelf uit de markt prijst. Daar waar je in crisistijd bijvoorbeeld een aankoop onder voorbehoud van verkoop van je eigen woning deed, moet je nu vaak dit risico zelf dragen. De verkoop hangt dus met meer aspecten samen dan alleen het verkoopbedrag, ook de voorwaarden spelen een belangrijke rol.” 

 

Explosieve markt 

Nu gaat het nog goed op de woningmarkt, maar hoe lang gaat het nog zo door? Dat is ook voor Caspar en Jan de vraag, blijkt uit de reactie van Caspar. “Er is momenteel ontzettend veel vraag. Er wordt wel gebouwd en die woningen worden heel snel verkocht. Wat ik daarmee wil aangeven is dat de markt echt nog een inhaalslag moet maken om vraag en aanbod weer op gezonde verhouding te krijgen. Er moet de komende jaren op grote schaal gedifferentieerd gebouwd worden als we dat willen bereiken. Tot die tijd zie ik een woningmarkt in onbalans”