In gesprek met Norbert Lienesch, één van de eigenaren van pr8 architecten

“Als je een stadion kunt ontwerpen, dan kun je alles. Deze opdracht opende veel deuren voor ons”


Een man een man, een woord een woord; een echte Twentse uitdrukking die we meerdere keren terug horen komen in ons gesprek met Norbert Lienesch, één van de eigenaren van pr8 architecten. De Twentse nuchterheid is dan ook iets wat pr8 onderscheidt van anderen. "Kenmerkend voor ons is de hands on mentaliteit, niet alleen maar mooie verhalen vertellen maar meteen lekker concreet aan de slag.’’

Alles in afstemming met de klant 

Norbert begon in 2009 samen met compagnon Joost Perik pr8 architecten. "Het was midden in de financiële crisis, bepaalt niet het beste moment om te beginnen.” Toch wisten ze al vrij snel mooie opdrachten binnen te halen met als hoogtepunt het Heracles stadion. Dit opende de deur naar grotere opdrachten. “Want als je een stadion kan ontwerpen, dan kan je alles.” pr8 is de afgelopen jaren gegroeid in omvang en type opdrachten. “We hebben geen specialisme zoals je bij veel architecten wel ziet. Wij leveren echt maatwerk en doen alles in afstemming met de klant. Dat is ook het leukste van ons werk; die interactie met de klant, wat zijn zijn/haar wensen en hoe kunnen wij daar een mooi plan voor maken. Ook de afwisseling in projecten, groot en klein, maakt dat wij veel plezier in ons werk hebben.” pr8 houdt zich voornamelijk bezig met projecten op de zakelijke markt, maar het ontwerpen van particuliere woonhuizen vinden ze een gave aanvulling. 

Meer adviseur dan architect
De rol van architect is wel veranderd de laatste jaren vertelt Norbert. “We zijn nu veel meer adviseur dan bouwheer, zoals vroeger. Het klantgericht werken en het leveren van een meerwaarde is tegenwoordig heel belangrijk.” Die meerwaarde leveren zij door al snel van eerste gesprek naar visualisatie te gaan. “We willen meteen een beeld creëren voor de klant, zodat ze direct kunnen zien hoe het gaat worden.” Waar vroeger een 3D tekening de ‘bonus’ was, is dit tegenwoordig de basis van je plan, van hieruit wordt het technisch verder uitgewerkt. Naast dat het voor de klant een beter beeld geeft, kunnen wij ook knelpunten sneller signaleren en dit voorkomt problemen in de uitvoering.”

Netwerk in architectenwereld
Je netwerk op peil houden is in deze branche enorm belangrijk. “Onze opdrachten krijgen we eigenlijk altijd vanuit ons netwerk, zo werkt dat gewoon binnen de vastgoedsector. De gunfactor is daarbij een belangrijke factor. We moeten het niet hebben van grote aanbestedingen en tenders.” Het netwerk van de Vastgoedrapportage Twente is voor pr8 dan ook een enorm toegevoegde waarde. “We ontmoeten hier de partijen waarmee we veel samenwerken op een informele manier. Het is ook gewoon leuk om af en toe andere Twentse architecten, ontwikkelaars of bouwers weer eens te zien en te spreken. En soms vormt het de basis van een mooie samenwerking.” 


Een duurzame start
Duurzaamheid is een onderwerp dat altijd terugkomt. Want iemand die nieuw bouwt investeert in de toekomst. “Je ziet dat tegenwoordig in de initiatief fase al rekening gehouden wordt met duurzaamheid. Er worden slimmigheden in het ontwerp opgenomen, waarmee je al meteen een duurzame start maakt. In het voortraject kunnen we rekening houden met zaken zoals extra isolatie, zontoetreding en demontabel bouwen. Het hergebruik van materialen is ook een belangrijk onderdeel, al ligt dit bij de leverancier.” Regelmatig verandert de wet- en regelgeving op het gebied van duurzaamheid. “Voor ons de uitdaging om dit op de juiste manier in ons ontwerp toe te passen.”


Grote uitdaging
Als we Norbert vragen naar projecten in Twente waar ze momenteel aan werken, vertelt hij trots over de opdracht van Kees Smit Tuinmeubelen. “Het gaat om het ontwerp van de nieuwbouw van hun logistieke centrum annex kantoor op het Businesspark XL in Almelo.” Anders dan bij de meeste opdrachten is dit tot stand gekomen op basis van een architectenselectie, waarbij de opdracht uiteindelijk aan ons gegund is. “Het scheelt natuurlijk enorm dat ons bedrijf ook in Almelo zit. We kennen dus ook veel andere betrokken partijen en dat werkt net zo makkelijk.” Het ontwerp van het distributiecentrum moest aansluiten bij de Experience Stores XXL maar verder waren de wensen niet heel uitgesproken. “Genoeg ruimte dus om onze ideeën hierop los te laten. Het meest bijzondere is de afmeting van het distributiecentrum, het wordt echt enorm met afmetingen van circa 120 x 250m2, en de prominente plek aan de snelweg.” Daarnaast is Kees Smit als opdrachtgever een aansprekende naam en is het voor ons een fantastische referentie. Het mooie aan Kees Smit vind ik dat alles in het teken staat van klantbeleving, zo gaaf om te zien dat het de klant zo mooi en eenvoudig moet worden gemaakt als ze de tuinmeubelen komen afhalen. We vinden het een enorme uitdaging dat wij hierin een grote rol mogen spelen.”