In gesprek met Tom Munter, ontwikkelingsmanager bij VanWonen

“De oude restanten van de Seahorse fabriek zijn hier overal zichtbaar’’


Op de plek waar vroeger de Seahorse-bekend van de badjassen en handdoeken- fabriek stond, ontmoetten we Tom Munter, ontwikkelingsmanager bij VanWonen. Zij zijn vanaf 2017 als snelgroeiende gebiedsontwikkelaar actief, met in eerste instantie de focus op Noord- en Oost Nederland. Tom vertelt dat het een ambitie is om te verbreden richting het zuiden en westen van het land. “De reden dat we hier, op deze bijzondere plek in Hengelo, hebben afgesproken is omdat ik jullie graag het mooie project wil laten zien wat VanWonen hier ontwikkelt”, aldus Tom. En het is zonder meer waar; het beste beeld krijg je door een kijkje te nemen op de bouwplaats, daar waar het gebeurt. 


Van oude fabriek tot duurzame woningen

Zittend aan een bakje koffie in de bouwkeet vertelt Tom dat bij de ontwikkeling van het Seahorse project de focus ligt op de klantreis. “We hebben de klanten al in een vroeg stadium betrokken en meegenomen in de keuzes die wij, nou ja eigenlijk zij dus, maken. “Zo bleek tijdens de georganiseerde klantbijeenkomsten bijvoorbeeld dat de nadrukkelijke wens van de geïnteresseerden was om bij dit project te kiezen voor een industriële architectuur. Op basis hiervan hebben we architecten geselecteerd die bewezen referenties hadden. Uiteindelijk paste het ontwerp van KAW-architecten het beste bij dit project.” Er zijn hier momenteel 110 woningen in aanbouw, bestaande uit maar liefst 11 verschillende woningtypes, van rij- en hoekwoningen tot levensloopbestendige woningen en appartementen maar ook vrije kavels. “Niet zomaar een huis maar een echt thuis ontwikkelen, dat is wat wij belangrijk vinden. Van a tot z betrokken zijn.”


Welzijn van mens en aarde
 
“Het hele energievraagstuk is tegenwoordig natuurlijk niet meer weg te denken, de klant vraagt het niet meer maar eist het gewoon.” Het past ook bij de VanWonen filosofie, waarbij ze duurzaamheid opknippen in; welzijn van de mens en welzijn van de aarde. “Zo is gasloos bouwen bij ons al de standaard voordat het een wettelijke verplichting werd, net als epc 0. Bij dit plan werken we ook met bodemwarmtepompen, wat als voordeel heeft dat je hiermee ook de woning kunt koelen.” Maar voor VanWonen gaat deze filosofie verder, ook voorzichtig met spullen omgaan hoort hierbij. “Leuk bij dit project is dat je over oude restanten van de fabriek rijdt. We hebben het puin van de sloop van de oude fabriekshallen gebruikt als fundering van de wegen.” Scheelt ook weer in het afvoeren van puin, zo snijdt het mes aan twee kanten. “Ook is er aandacht voor biodiversiteit, er komen bijvoorbeeld twee grote wadi’s voor wateropvang die deels ingezaaid worden met een bloemrijk mengsel en er worden fruitbomen geplant.”


Niet alleen kopen maar ook huren
Naast ontwikkelaar is VanWonen ook belegger vertelt Tom. “We hebben een eigen woningfonds, een mooie toevoeging in het segment van wat we klanten te bieden hebben.” Naast de koopwoningen, ontwikkelen ze dus ook huurwoningen. Dat doen zij ook bij het Seahorse project maar sommige projecten zijn hier totaal op toegespitst. “Het Janninkkwartier in Enschede is hier zo’n voorbeeld van, hier hebben we op een prominente plek expliciet huurwoningen ontwikkelt voor het duurdere segment.”

Waar een netwerk al niet goed voor is
Nog zo’n mooi project waar VanWonen bij betrokken is, is Lange Wemen. “Dit is echt een unieke samenwerking met de gemeente Hengelo en de HMO, zij hebben het winkelcentrum gekocht en wij de locatie.” Heel bijzonder want dit gebeurt niet zo vaak op deze manier vertelt Tom. “Dit gebied schreeuwt echt om herontwikkeling. We gaan er samen een mooi stukje binnenstad van maken met ruim 250 woningen, een ondergrondse parkeergarage en een nieuw winkelcentrum.” De eerste basis voor dit plan is gelegd tijdens één van de symposia van de Vastgoedrapportage. “Ik sprak daar met Joop Nijenhuis van de Gemeente Hengelo en samen kwamen we tot de conclusie dat het wel heel mooi zou zijn als we dit project met elkaar vlot weten te trekken.” Voor Tom is het netwerk een belangrijke reden om lid te zijn van Vastgoedrapportage Twente. “Ik vind het mooi om te zien dat er ook veel gemeenten zijn aangesloten, bij veel netwerkclubs zijn zij toch minder goed vertegenwoordigd.” Zo’n eerste lijntje is dan snel gelegd. 


Gewaarde prijs 
Tom is ook jurylid als lid van de Twentse Vastgoed Sociëteit voor de Vastgoedprijs (alleen dit jaar is er een andere jury), welke jaarlijks wordt uitgereikt door Vastgoedrapportage Twente.” Echt knap om te zien wat voor aanzien deze prijs heeft, veel bedrijven zijn oprecht al blij met een nominatie, laat staan als ze winnen.” Dat deze prijs enorm gewaardeerd wordt, blijkt wel. ‘’Elke keer als ik bij Hegeman Bouwgroep kom staat de bokaal te shinen bij de receptie, zo leuk om te zien’.

Binnenkort op 14 oktober a.s. tijdens het symposium wordt de vastgoedprijs opnieuw uitgereikt, met dit jaar als thema; Welk project is de beste binnenstedelijke gebiedsontwikkeling?
Benieuwd wie de genomineerden zijn? Je leest het hier:
https://vastgoedrapportage.nl/nieuwsbericht/genomineerden-vastgoedprijs-2021/