Interview met Marieke Mentink

Enthousiast – gedreven – optimistisch en kritisch!
We weten dat je Marieke heet en werkt bij Dura Vermeer maar we zijn heel nieuwsgierig of je daar iets meer over kunt vertellen?
‘Ik ben Marieke Mentink, 35 jaar oud. Samen met mijn vriend Thijs en onze kids Sarah en Jim woon ik in Deurningen. In mijn vrijetijd rijd ik graag op mijn eigen paard. In het verleden heb ik fanatiek wedstrijden gereden. Nu houd ik mij alleen bezig met het hobbymatig fokken en opleiden van springpaarden. Mijn overige vrijetijd vul ik in met mijn gezin en het studeren voor de Master of Real Estate van de Amsterdam School of Real Estate. Mijn overige sociale contacten staan hierdoor op een iets lager pitje. Maar dat halen we volgend jaar gewoon weer in!

Je bent nog maar 35 jaar en directeur Vastgoedontwikkeling bij Dura Vermeer. Hoe is je loopbaan daarnaar toe geweest?
‘Tja ik ben gestart met de opleiding Vastgoed & Makelaardij op het Saxion in Enschede. Ik had nog geen helder beeld van mijn toekomst. Na een stage bij Bramer in Vriezenveen kwam ik erachter dat mijn interesse voornamelijk naar projectontwikkeling uitging. Daardoor werd ik iets fanatieker op school en ben ik verder gaan studeren. Ik heb twee masteropleidingen afgerond; Facility Management en Real Estate Management aan de University of Greenwich. Na mijn opleidingen ben ik aan de slag gegaan bij Plegt-Vos in Oldenzaal. Ik kijk daar terug op een erg leuke en leerzame periode. Na vijf jaar Plegt-Vos ben ik overgestapt naar Dura Vermeer. Hier ben ik gestart om de afdeling Klant & Markt op te zetten, inmiddels alweer 8,5 jaar geleden. DuraVermeer heeft landelijk 2500 mensen in dienst en zijn goed voor een omzet van 1,6 miljard euro. In Hengelo werken er 250 mensen. We hebben de afgelopen jaren een transformatie doorgemaakt naar een klant- en ontwerp gestuurd ontwikkelend bouwbedrijf. Bij ons werken daarom zeker niet alleen maar techneuten en bouwvakkers. Wij hebben ook mensen aangetrokken die meer een proces- en architectuurachtergrond hebben.

Wat vind je het meest uitdagende in je werk? Wat is er zo leuk aan de Vastgoedwereld?
Eigenlijk wat ik hiervoor al kort heb toegelicht; transitie van de organisatie. DuraVermeer ziet gebouwen als een middel om een hoger doel te bereiken. Als wij aan de slag gaan met een gebiedsontwikkeling plan heb je echt invloed op iets. Je creëert een thuishaven voor de nieuwe bewoners. Iemand maakt zijn leven en herinneringen in het gebied van de woningen die wij hebben ontworpen.

Is het moeilijk om je als vrouw staande te houden in een mannenwereld?
In onze sector hebben we de afgelopen jaren veel stappen gemaakt op het gebied van man-vrouw diversiteit. Ondanks dat ik het zelf in mijn loopbaan niet als een issue heb ervaren, ervaar ik om me heen dat het niet altijd makkelijk is om elkaars behoeften goed te begrijpen. Ook is het zo dat je als vrouw net even wat meer moet bewijzen dat je kennis van zaken hebt. Binnen Dura Vermeer besteden we hier heel bewust aandacht aan en hebben we het vrouwennetwerk EVA opgericht. Wat zijn jouw toekomstdoelen? ‘Ik wil vastgoedontwikkeling binnen vestiging Hengelo nog verder laten groeien. De organisatie eromheen professionaliseren. DuraVermeer moet als ontwikkelaar bekend zijn om haar verrassende en onderscheidende ideeën. We’ve got the best of both worlds; projectontwikkeling en bouw!’

Wat brengt de Vastgoedrapportage jou en wat is jouw toegevoegde waarde in het bestuur?
Ik ben voor het vijfde jaar voorzitter van deze bijzondere club mensen. Ik houd van nieuwe dingen bedenken en uitzetten. Als voorzitter heb ik dat samen met de andere bestuursleden gedaan. De Vastgoedrapportage Twente brengt mij een uitgebreid zakelijk netwerk. Door de bijeenkomsten zijn mijn ogen ook opengegaan voor andere segmenten, de verbindingen tussen de verschillende sectoren. De rapportage die jaarlijks uit wordt gebracht geeft een goed inzicht in het functioneren van onze regio en de rol van vastgoed daarin. Die cijfers zijn wat mij betreft echt heilig.