Thijs Verdriet, eigenaar van Kato aan het woord

Als je hun modern ingerichte pand binnenloopt is meteen duidelijk waarmee Kato zich bezighoudt. “We blijven eigenlijk altijd bezig met het herinrichten van ons eigen kantoor, dit is toch het visitekaartje van ons werk. Eigenlijk een soort showroom ook”, vertelt Thijs Verdriet, eigenaar van Kato kantoor- en projectinrichting. Samen met zijn compagnon Martijn Engbers en hun jonge team, bestaande uit inmiddels 50 mensen verdeeld over de vestigingen Enschede, Amsterdam en Eindhoven, houden ze zich bezig met binneninrichting en verbouwing van met name kantoorgebouwen.

Unieke positie
“Ooit zijn we begonnen met het verhandelen van kantoormeubilair, dit is gegroeid naar wat we nu doen; design & build. We zijn eigenlijk de aannemer voor het kantoor.” Thijs vertelt dat deze groei er wel voor gezorgd heeft dat het type organisatie ook veranderde. “Op een gegeven moment hadden we zoveel onderaannemers aan het werk, dat we zijn gaan kijken hoe we het anders konden doen. We kenden Maikel Kruizinga, destijds werkzaam in de bouw, vanuit ons netwerk en bouwkundige kennis was hetgeen wat bij ons nog ontbrak. We zijn toen, naast Kato, met ons drieën MMT (lees Martijn, Maikel, Thijs) begonnen; een bouwbedrijf waarmee we de knowhow nu intern hebben. Dit maakt onze positie uniek. Die korte lijnen zijn ook erg handig, stagneert er iets tijdens een bouw dan loop ik even naar boven om dit op te lossen.” Thijs vertelt dat hij niet zo van de oneliners is maar dat “delen is vermenigvuldigen” bij hem wel echt opgaat. “Het is zo prettig om verantwoordelijkheden samen te kunnen delen maar ook de successen samen te kunnen vieren. En bovendien; als jij er even niet bent is er altijd iemand die met dezelfde ogen meekijkt. Ik zou niet anders meer willen.”

 

Ons vak schuurt tegen vastgoed aan

Ze lijken een beetje een vreemde eend in de bijt in de vastgoedbranche maar niks is minder waar. ‘’Toen we begonnen in 2008 hebben we er goed over nagedacht waar onze klanten zich bevinden en welke netwerken we moeten aanboren, waar zit de bron? Dit zijn met name de nieuwbouwlocaties, en dan vooral de kantoorpanden”, vertelt Thijs. (Bedrijfs)makelaars, beleggers en ontwikkelaars zijn dus meestal de opdrachtgevers voor Kato. “We willen een partner zijn voor deze partijen. Dit begint met het inzichtelijk maken van de investeringen die er nodig zijn om een bedrijfspand te kunnen verhuren. We adviseren de bedrijfsmakelaar of het programma van eisen past bij de fysieke locatie en berekenen voor de belegger of de investeringen teruggeslagen kunnen worden op de huurprijs. We merken dat dit vaak een tweetrapsraket is; we doen de verbouwing voor de belegger en worden vervolgens ook ingeschakeld door de huurder om de inrichting te doen. ”


Vastgoed Symposium als reünie
Netwerk is dus voor Kato erg belangrijk, zorgen dat je bij de juiste mensen aan tafel zit. ‘’Ook weten wat er speelt in de markt is zo belangrijk. Ik heb wel echt de rol van netwerker binnen het bedrijf”, aldus Thijs. Zorgen dat er aan de voorkant beweging komt, zodat de goede mensen die aan de “achterkant” zitten hun werk kunnen doen. Hij is dus ook altijd betrokken bij het Symposium van de Vastgoedrapportage. “Na inmiddels 15 jaar in het vak is dit ook vooral een reünie, leuk om iedereen weer te spreken.”

 

Twentse Nuchterheid
Bij Kato staat werkplezier voorop en dan vooral met een flinke dosis Twentse Nuchterheid. “We hebben een jonge en vooruitstrevende club mensen, informeel maar wel professioneel. 
Een paar jaar geleden hebben we gekeken naar welke klanten bij ons passen; welke doelgroep wil je bedienen? Toen kwam naar voren dat we graag met en voor MKB en MKB+ werken, vaak ook bedrijven uit ons netwerk. We zitten graag met mensen aan tafel die beslissingsbevoegd zijn zodat er doorgepakt kan worden. Want we houden van snelheid maar nooit ten koste van de kwaliteit. En afspraken nakomen, dat is het allerbelangrijkste wat er is”, benadrukt Thijs. 

Werkcafé; kantoor als ontmoetingsplek
Kato werkt aan verschillende type projecten; dit kan het maken van een gaaf ontwerp zijn voor een snelgroeiende start-up, het inrichten van een nieuw kantorenpand tot het design & build ontwerpen van een bedrijfshal waar voldaan moet worden aan de nieuwste Breeam-richtlijnen. 
‘’We zien wel dat de wensen in het kantorenlandschap steeds veranderen. Ook door Corona zijn veel bedrijven anders gaan werken, dit was vaak een trigger om verdiepingen af te stoten. Het kantoor is nu meer bedoeld als ontmoetingsplek, om zaken af te stemmen en beslissingen te nemen. Het werkcafé is in opkomst; een tof ingerichte plek waardoor je geïnspireerd wordt. Mooie ontwikkelingen die voor ons weer voor nieuwe business zorgen”, sluit Thijs mee af.