Van Dorp; geeft vastgoed een tweede leven

 

Revitaliseren van bestaand vastgoed; oude gebouwen transformeren tot moderne panden voorzien van duurzame toepassingen en dus het verduurzamen van de bestaande gebouwvoorraad waarna deze door de uitvoering van gericht onderhoud in stand te houden. Dat is volgens Gert Jan Mooi, vestigingsleider bij van Dorp in Hengelo dé toekomst. Als landelijke technische dienstverlener richten we ons vooral op de bedrijfstakken zorg, onderwijs en industrie waarbij de Nederlandse Spoorwegen een aparte tak is. “Waar we 35 jaar geleden met 10 mensen begonnen als installatiebedrijf, beheren we in Nederland tegenwoordig vanuit 20 vestigingen met ruim 1500 medewerkers veel vastgoed in verschillende bedrijfstakken en werken we aan grote uitdagende projecten.” 

 

Duurzame toepassingen 
Een voorbeeld van zo’n project is de Oude Textielfabriek in Enschede. “We hebben samen met bouwbedrijf Kormelink dit bijzondere pand omgebouwd tot duurzame appartementen. Nog zo’n iconisch project is het badhuis in Hengelo”, vertelt Gert Jan. “Hierbij werken we trouwens samen met dezelfde aannemer. Deze plek deed 80 jaar dienst als badhuis en zwembad en krijgt nu een nieuwe bestemming. Er zijn, in dit hoogste gebouw van Hengelo onlangs 29 luxe appartementen opgeleverd.”
Van Dorp maakt deze gebouwen duurzaam door toepassing van bijvoorbeeld warmtepompen waarbij de elektra wordt opgewekt door pv panelen.  “Door de toenemende vraag en eisen vanuit de overheid worden de levertijden wel een steeds groter probleem. Hierdoor worden we wel geremd in onze uitvoering en groei”, vertelt Gert Jan. Het maken van een duidelijke en realistische planning en eerlijk te zijn over wat wel maar ook wat niet mogelijk is, is daarom erg belangrijk om onze opdrachtgevers zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn. Door onze landelijke omvang en het feit dat wij zusterbedrijven hebben die produceren levert dit soms het voordeel op dat er meerdere kanalen aangeboord kunnen worden en er vaak toch wel een oplossing is. 
“Voor het badhuis hebben we bijvoorbeeld tijdelijke ventilatie units geplaatst, de oorspronkelijke units hadden we 1 jaar geleden al besteld maar zijn net pas binnen.”

 

Van incourant naar courant vastgoed
Door de groei die ze doormaakten ging Van Dorp opzoek naar een groter pand. “Vanuit de gedachte ‘wat er al is hoef je niet meer te maken’ kochten we een oud bedrijfspand welke we energie neutraal maakten door diverse (eigen) toepassingen. We gaven het pand een compleet nieuwe uitstraling,” aldus Gert Jan. En dat is te zien; als je er binnenkomt is het open, licht en nieuw. Ook kreeg circulariteit een belangrijke rol. Zo bouwden ze zelf tafels van oude CV buizen en de lampen die uit een school in Hengelo kwamen kregen een 2e leven door ze om te bouwen naar ledverlichting. 

De wereld beter achterlaten dan dat je hem ontvangen hebt
Dat duurzaamheid en ontwikkeling belangrijk thema’s zijn blijkt. Het motto van Henk Willem van Dorp, welke trouwens rentmeester op zijn kaartje heeft staan is: “de wereld beter achterlaten dan je hem ontvangen hebt.” Zo wordt er veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van medewerkers. “Zoals elk bedrijf momenteel is het een uitdaging om (goed) personeel te krijgen, maar het maakt me trots dat Van Dorp investeert in (nieuwe) medewerkers. Zo hebben we een eigen opleidingsacademie en een prettige werkomgeving gecreëerd. Wist je dat de gemiddelde leeftijd van onze medewerkers 36 is? Een jonge club mensen dus.”

 

Je krijgt nooit een tweede kans om een eerste indruk te maken
Ondanks dat Van Dorp een landelijk werkend installatiebedrijf is vinden ze lokale betrokkenheid enorm belangrijk. “Op de hoogte zijn en blijven van wat er speelt in de regio. Dat is het mooie van ons lidmaatschap bij de Vastgoedrapportage. Uit de rapportage blijkt waar de groeimogelijkheden en kansen liggen. Ook het netwerk blijft interessant. Het is goed elkaar regelmatig even te spreken. Het is een klein wereldje, je komt elkaar overal weer tegen.”
Er wordt op het gebied van revitalisering van vastgoed enorm veel gedaan vertelt Gert Jan. Volgens hem zijn we veel te bescheiden in onze regio. “We vinden dit allemaal heel normaal maar er worden echt veel goede dingen gedaan. Ik vind daarom het uitreiken van de Vastgoedprijs een echte toegevoegde waarde van de Vastgoedrapportage, een stuk waardering voor ons werk.”